Sigorta Hukuku

İlk adımı birlikte atalım ve Sigorta Hukuku sürecini birlikte başaralım. Her adımda buradayız.

+ 0
Dosya
0
Müvekkil
0
Avukat
0 %
Başarı Oranı

Sigorta Neleri Kapsar? Çeşitleri Nelerdir?

Sigorta Hukuku

Sigorta Hukuku kapsamında yer alan sigorta sözleşmelerinde yaşanılan uyuşmazlıkların çözüm sürecinde hukuk danışmanlığı ve dava takibi hizmeti vermekteyiz.

Sigorta hukuku, sigorta işlemlerinin yapılması, sigorta şirketlerinin faaliyetleri ve sigortalıların hak ve yükümlülükleri konusunda düzenlemeler yapan bir hukuk dalıdır.

Sigorta sözleşmeleri, sigorta şirketleri, sigortalılar ve sigortaya konu olan risklerle ilgili konuları içerir. Sözleşmenin amacı, sigortalının belirli bir riski üstlenmesi ve sigorta şirketinin bu risk karşılığında belirli bir prim ödemesi yapmasıdır. Sigorta sözleşmelerinde, hem sigorta şirketi hem de sigortalı belirli hak ve yükümlülüklere sahiptir. Sigorta şirketleri, sigorta sözleşmelerinde belirtilen riskleri üstlendikleri için, belirli bir prim talep ederler. Sigortalılar, bu primi ödemekle yükümlüdürler. Sigortalıların prim ödeme yükümlülüğü, sözleşmenin devamı boyunca devam eder.

Sigorta işlemleri, kişilerin hayatlarında meydana gelebilecek olası riskleri öngörebilmesi ve bu risklere karşı finansal koruma sağlayarak risklerden korunabilmelerini mümkün kılmaktadır.

Sigorta hukuku, devletin tüm vatandaşlara sigorta hizmeti verebilme düzeyinde bir yasal düzenleme sağlar. Sigorta işlemleri sadece sigorta şirketleri tarafından gerçekleştirilebilecek şekilde düzenlenir. Bu sebeple, sigorta hukuku, sigorta sözleşmelerinin yapılması, uygulama koşulları, sigara şirketlerinin faaliyetleri, brütaj anlaşmalarının yapılması, rücu hakları ve sigorta şirketleri arasındaki ilişkiler gibi birçok alanda düzenleme yapar.

Sigorta hukuku, sigorta türleri ile ilgili de düzenlemeler yapar. Hayat sigortası, mal sigortası, kaza sigortası, yangın sigortası, su hasarı sigortası ve diğer tüm sigortalar bu düzenlemeler kapsamındadır. Sigorta sözleşmelerinde de belirtilmek kaydıyla, sigorta şirketleri haklı bir sebebi olmaksızın, sigorta sözleşmesinden vazgeçemezler veya sigorta sözleşmesinin koşullarını değiştiremezler. Sigorta hukuku ayrıca, sigortalının haklarını da korur. Sigortalıların, sigorta şirketleri tarafından sunulan hizmetlerden yararlanma hakları vardır. Sigorta şirketleri, sigortalıların haklarına saygı göstermek ve sigorta sözleşmesini adil bir şekilde uygulamak zorundadırlar.

Sigorta hukuku kapsamında, sigorta şirketleri ve sigortalılar arasında imzalanan sigorta poliçelerinde yer alan maddeler oldukça önemlidir. Sigorta poliçelerinin içeriğinde belirtilen şartlar, ödeme koşulları, poliçenin süresi ve sigorta kapsamı konuları gibi detaylar iki tarafın da haklarını koruyacak şekilde belirlenir. Bu nedenle, sigorta şirketleri ve sigortalılar arasında bir ihtilaf durumunda, sigorta poliçesi içeriği çok önemlidir.

Sigorta hukuku, sigorta işlemleri ve sigorta sözleşmesi arasında geniş bir ilişki ağına sahiptir. Örneğin, bir sigorta şirketi poliçeye ilişkin haklarını kullanarak, sigortalı müşterinin sigortalı mallar üzerindeki haklarını sonlandırabilir. Bu durumda, sigortalı müşterinin kural olarak sigorta şirketi ile karşı karşıya kalması söz konusu olabilir. Sigorta hukuku, sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünü de kapsar. Sigortalı ve sigorta şirketi arasındaki anlaşmazlıklar, arabuluculuk, tahkim, hakem heyetleri ya da mahkemeler aracılığıyla çözülebilir.

Arabuluculuk, taraflar arasında bir anlaşmazlık olduğunda bağımsız bir üçüncü tarafın konuya dahil edilmesidir. Bu üçüncü taraf, hem sigorta şirketi hem de sigortalı tarafından kabul edilen karara göre bir çözüm sunmak için çalışır.

Tahkim, arabuluculuğun aksine, daha resmi bir süreçtir. Taraflar nihai kararı veren bir hakem heyeti oluştururlar. Hakem heyeti, anlaşmazlığı çözmek için gerekli olan tüm delilleri inceler ve kararı, hakem heyetinin çoğunluğu tarafından alınır.

Dava, en son çare olarak sigorta anlaşmazlıklarını çözmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, taraflar arasındaki anlaşmazlığı mahkemeye götürmek ve mahkemenin nihai kararını beklemek anlamına gelir.

Sigorta hukuku, sigorta şirketleri ile sigortalılar arasındaki ilişkileri düzenlerken, sigorta sektöründeki diğer tüm taraflar için de önemlidir. Bu taraflar arasında sigorta sektörünün düzenleyici otoriteleri, sigorta aracıları ve reasürörler yer almaktadır. Sigorta şirketleri, sigortalılar, reasürörler ve sigorta aracıları arasındaki ilişkiler de sigorta hukuku kapsamındadır.

Videoyu oynat
"İhtiyacınız olan her an yanınızdayız"
Av. Orhan Oğuzhan Ensari

Dava Kazanmaya Giden Üç Adım

Hukuki Süreçlerinizde Sürat Ve Başarı İçin

Güvenilir ve profesyonel ekibimiz ile danışmanlık ve hukuki ihtilaf süreçlerinizin yönetilmesi için hazırız.

01

Güvenilirlik

Temel prensibimiz müvekkillerimizin hak ve menfaatlerini her koşulda korumaktır.

02

Profesyonellik

Dava ve diğer süreçlerin hızlı ve doğru şekilde sonuçlanması için tüm tecrübemiz ve bilgi birikimimizle yanınızdayız.

03

Verimlilik

Müvekkillerimizin zamanını ve bütçesini koruyarak, hukuki uyuşmazlıkların en kısa sürede sonuçlanması için çalışıyoruz.

Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bizim Hakkımızdaki Düşünceler

Müvekkil Görüşleri

Neden biz?

Neleri Daha İyi Yaptığımızı Keşfedin

Sigorta işlemlerinin yapılması ve sigortalıların hak ve yükümlülükleri konusunda yanınızdayız.

bilmeniz gereken önemli şeyler

Alan İle İlgili Sorular ve cevaplar

Bu halde yaş, kusur, maluliyet oranı ve zarara uğrayanın geliri gözetilerek hesaplama yapılır.

Bu tamamen yaptırdığınız sigortanın türüne bağlıdır. Alanında tecrübeli avukatlarımızdan bu konuda hukuki danışmanlık desteği alabilirsiniz.

Tamir masrafları sigorta şirketince karşılanır. Eğer tamir masrafları aracın rayiç bedeline yaklaşıyor ya da geçiyorsa, sigorta şirketi poliçede yazan teminat bedeli tutarında ödeme yapar.
Bu tutar,  zarara uğrayanın yaşı, kusuru, maluliyet oranı ve gelirine göre değişir. Tahmini hesaplamalar için tecrübeli avukat ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Zarar gören, gerekli belgeleri sigorta şirketine verdikten sonra, sigorta şirketi limitler dahilinde ödeme yapar. Kaza sonucu muayene ve tedavi masrafları oluşmuş ise bunlar da ödenir.

Taraflar arasında tutanak tutulmalı, bu mümkün değilse polis ya da jandarma aranmalıdır. Sonrasında ise sigorta şirketine bildirimde bulunulmalıdır.

Karşı tarafın sigorta şirketine başvurularak gerekli evraklar teslim edilebilir. Sigorta şirketi ile anlaşmazlık halinde ise maddi ve manevi tazminatlara ilişkin dava açılabilir.

Sigorta şirketine dilekçe ve gerekli belgeler ile başvurulur. Aracın özellikleri gözetilerek değer kaybı hesaplanır ve sigortalıya ödenir. Daha detaylı bilgi için tecrübeli avukatlarımızdan hukuki danışmanlık desteği alabilirsiniz. 

tecrübeli alanlarımız

Hizmetlerimiz

Bize İhtiyaç Duyduğunuzda Yanınızda Olacağız

Danışmanlık, icra ve dava takibi süreçlerinizi birlikte yürütelim.

Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

×